Energi & bygg

Energisystemet är under stor omvandling och en viktig pusselbit för att nå klimatmålen.

Klimatutmaningar: Energi & bygg 

Användningen av el ökar och kommer fortsätta öka, bland annat när transportsystemet elektrifieras. Därför är det viktigt att hushålla med energi och bidra till produktionen av förnyelsebar energi.  

Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets klimatpåverkan – beräkningar har visat att de motsvarar de totala utsläppen från Sveriges inrikes transporter. Över hälften av utsläppen från sektorn kommer från importerade varor och tjänster. I takt med att energisnålare hus byggs och andelen förnybar energi ökar, flyttas byggnaders klimatpåverkan alltmer från driftskedet till byggskedet.

Utmaningar

  • Vi ska arbeta med att genomföra kostnadseffektiv minskning av vårt uppvärmnings-, kyl- och effektbehov genom t.ex. optimerad drift och digitaliserad styrning. Energikartläggning är ett sätt att få en tydlig bild av hur mycket energi som företaget köper in och använder årligen, vilket är avgörande för att kunna arbeta proaktivt, hitta förbättringsområden och få insikt i vad som påverkar verksamhetens energikostnader.

    Energikartläggning genomförd, inklusive minst en effektiviseringsåtgärd. 
  • För att minska klimatpåverkan och öka resurseffektiviteten vid ny- och ombyggnation behöver dessa frågor hanteras genomgående i planerings-, förstudie- och projekteringsskedena. Vi ska ha ett livscykelperspektiv, göra medvetna materialval och beakta behovet av bland annat flexibla lösningar, återbruk, energieffektivitet samt behovet av system för styrning, mätning och uppföljning. 

    Minst en påbörjad/genomförd ny- eller ombyggnation där minimerad klimatpåverkan varit styrande.  
  • Vi ska optimera nyttjandet av befintliga byggnader och anläggningar. Vi ska se över hur både byggnader och anläggningar kan användas så effektivt som möjligt, bland annat genom samnyttjande och delningslösningar. 

    Kartläggning av lokalanvändning genomförd och minst ett strategiskt beslut för effektivisering. 
  • Den som äger, deläger eller leasar solcellerna får tillgodoräkna sig dem.

    Tips: Antar du detta klimatlöfte kan du även anta Fossilfritt Sveriges solutmaning

    Beslut fattat och plan framtagen för installation av solceller. 
  • Ju mer energi som kommer från förnybara energikällor, desto mindre behöver produceras från källor med stor miljöpåverkan och höga utsläpp av koldioxid.

    100% förnyelsebar el valt i elavtal. 
  • Negativa utsläpp, det vill säga infångande av koldioxid, har lyfts upp av FN:s klimatpanel IPCC som nödvändigt för att vi ska kunna nå klimatmålen. Genom att t.ex. använda trä i ny- och ombyggnation, öka mängden grönytor och träd, öka tillväxten i befintlig vegetation och jordförbättra med biokol kan vi öka infångningen av koldioxid.

    Minst en genomförd åtgärd för koldioxidinfångning.