Konsumtion & cirkulär ekonomi

Detta område handlar om företagets påverkan från produktion, inköp/konsumtion samt övergång till cirkulära affärsmodeller.

Klimatutmaningar: Konsumtion & cirkulär ekonomi 

Nuvarande konsumtionsmönster är inte hållbara och bidrar till höga klimatutsläpp, lokalt i Dalarna och i andra delar av världen där varorna produceras. Därför måste konsumtionsmönstren förändras så att de i stället bidrar till minskade klimatutsläpp. 

Övergången till en cirkulär ekonomi, där resurser återanvänds och avfall minimeras, är ett sätt. Cirkulära resursflöden och affärsmodeller kan sänka kostnader och skapa nya intäktsmöjligheter. Mer cirkulära flöden ses som en viktig del av företagens framtida utveckling.

Utmaningar!

  • Som företag går det att göra skillnad genom att ändra inköpsstrategin till att främja cirkulära flöden och efterfråga och ställa krav på låga klimatavtryck. Att upphandla med klimathänsyn innebär i praktiken att ställa krav på exempelvis cirkularitet, energieffektivitet, materialval, eller transporter med låg klimatpåverkan. Det är viktigt att ha tidig dialog med leverantörer innan upphandling för att ställa relevanta krav. Det är också viktigt med uppföljning under avtalstiden för att säkerställa att kraven efterlevs.

    Ställer ni redan klimatkrav idag innebär löftet att ni går ett steg längre och ställer högre och/eller fler krav.

    Minst en genomförd upphandling/inköp med tydliga klimatkrav.  
  • Löftet innebär att organisationen undersöker affärsmöjligheterna med att gå över till exempelvis hyrmodeller, reparations/uppgraderingstjänster, återbruk eller delningsplattformar för kunder. Ni undersöker vilket affärsområde, alternativt om ett nytt affärsområde kan skapas, med cirkularitet i fokus.

    Minst ett strategiskt beslut som bidrar till omställning mot en cirkulär affärsmodell. 
  • Dagens konsumtion av IT-utrustning är ohållbar, elektronikavfall är den absolut snabbast växande avfallsgruppen. Den största klimatpåverkan uppstår under tillverkningsprocessen, så att cirkulera och återbruka elektronikutrustning är ett smart och effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser och spara på jordens resurser.

    För att minska klimatpåverkan från IT-utrustningen kan ni arbeta för att förlänga livslängden, köpa begagnad IT-utrustning, lämna IT-utrustning som tas ur bruk till återtag/återanvändning. Återvinning ska endast ske när en produkt inte längre kan återbrukas.

    Tips: Många IT-leverantörer har initiativ för detta.

    Rutin för klimatsmart IT-användning framtagen. 
  • Att minska klimatpåverkan från mat som serveras vid evenemang och möten kan till exempel handla om att öka andelen växtbaserat, köpa in lokalproducerade varor efter säsong, minska matsvinnet, servera kranvatten etc. Arbetsgivare har en viktig roll i att förskjuta normer, exempelvis genom att alltid servera vegetarisk lunch eller fika.

    Policy/checklista för klimatsmart mat vid möten och evenemang framtagen och tillämpad vid minst ett tillfälle.  
  • Tips: Detta dokument kan skrivas ut och användas i en första träff inom det här området. Cikulära-arbetskläder.pdf (circularhub.se)

    Minst en genomförd åtgärd för att förlänga livstiden för arbetskläder/profilkläder.  
  • Att arbeta resurseffektivt och minska mängden spill och avfall kan ge stora klimatvinster, likväl som förbättrad ekonomi. Det innebär att ni exempelvis undersöker när spillet uppstår, börjar sorter i flera fraktioner eller hittar nya tillämpningar för spill. 

    Minst en genomförd insats för att minska eller ta till vara på spill och avfall. 
  • Produktion av kontorsmöbler i Sverige släpper ut motsvarande 150 000 ton koldioxid per år. Vi lever i en snabbt föränderlig värld där det är vanligt att införa nya arbetssätt, omorganisera och flytta verksamheter till nya lokaler och lösningar. Även om många möbler har en livslängd på 30 år används de ofta bara några få år innan de byts ut mot nya. Det finns en stor potential i att köpa eller hyra återbrukade möbler, eller genom att återbruka möbler som redan finns i verksamheten.

    Principerna ”refuse, reduce, reuse, repair, recyle” har tillämpats vid minst ett tillfälle.