Goda exempel i Borlänge

I Borlänge pågår det massa bra initiativ och här kan du läsa om några av dem;

Medarbetare på IKEA står utanför IKEAs varuhus, bredvid medarbetaren står en skylt med texten "Loppis på IKEA".

På IKEA arbetar vi på att bli ett cirkulärt företag!

IKEA arbetar för att hitta nya sätt att göra cirkularitet lättare och mer relevant för sina kunder. Det var för andra året i rad som IKEA anordnade en Loppis på alla IKEAs parkeringar runt om i landet. Det var ett lyckat event med både glada säljare och besökare och platserna för att sälja på loppisen tog snabbt slut!

– Vi vill ge våra kunder möjlighet att skaffa, ta hand om och lämna vidare produkter på cirkulära sätt. Det är fantastiskt att se att gamla produkter kan bli nytt och fint i ett annat hem, säger Victoria Källström Customer Experience PMA Manager IKEA Borlänge och Gävle.

I samband med loppis-eventen erbjöd IKEA även 30% i sin Buy Back service för IKEA Family medlemmar för att fylla upp deras cirkulära butik med second hand produkter.

Läs mer om IKEAs arbete mot att bli ett cirkulärt företag här. 

IKEAS parkering med bilar och människor som står vid olika loppisstånd. IKEAS varuhus syns i bakgrunden.
Tre personer står framför det vita enplanshuset i trä, Villazero.

Världens första koldixidneutrala småhus finns i Borlänge!

Världens första koldioxidneutrala småhus står i Borlänge och går under namnet Villazero. Villazero är ett samverkansprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna har drivit tillsammans med stöd ifrån Region Dalarna. I april 2022 stod Villazero färdigt på Furustigen i Borlänge.

Projektet Villazero föddes ur drömmen att bygga ett hållbart småhus. De tre företagen Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna började samarbeta för att uppfylla den drömmen. Projektet valde att fokusera på minskad koldioxidbelastning och bestämde sig för att bygga en koldioxidneutral villa. Man har följt certifieringen NollCO2 som tagits fram av Sweden Green Building Council (SGBC) med grundcertifieringen Svanen. För att lyfta jämställdhetsfrågan i byggbranschen har huset byggts av ett nästintill helt kvinnligt bygglag från entreprenören Byggpartner i Dalarna.

− Det enskilt tuffaste med certifieringen har nog varit klimatpåverkan från byggdelar. Vi har verkligen fått leta för att hitta rätt produkter. Att sedan få kraven från både NollCO2 och Svanen att fungera tillsammans har varit utmanande men också otroligt lärorikt. Det har gett en betydligt mer fördjupad kunskap kring var data kommer ifrån och hur man kan resonera kring klimatpåverkan, tycker Erik Jäderbrink, verksamhetsutvecklare på Fiskarhedenvillan. Han har ansvarat för klimatberäkningarna och certifieringsarbetet tillsammans med Johan Grundström, byggnadsingenjör och hållbarhetsansvarig på Mondo Arkitekter.

Huset är byggt helt i trä – även grunden och taket! Fuktsensorer är monterade i trägrunden för att ha koll på fuktnivåer över tiden. Huset är Svanen-certifierat med tilläggscertifieringen NollCO2. Villazero är därmed Sweden Green Building Councils första färdigställda småhus i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2. Villazero blev till slut världens första koldioxidneutrala småhus (certifierat enligt Nollco2).

Vill du läsa mer om Villazero, följ länkarna nedan:

Vitt enplanshus i trä, det första koldioxidneutrala huset i världen

Hackatons med klimatfokus

Våren 2023 genomförde 2047 Science Center ett flertal hackatons med elever i årskurs 2 på gymnasiet inom ramen för arbetet med Klimatneutrala Borlänge 2030. Klasserna som deltagit har kommit från Soltorgsgymnasiet, Hagagymnasiet och Ljungbergsgymnasiet.

Under de hackatons som genomförts fick gymnasieeleverna ett uppdrag kring en av de transportutmaningar som innovationsteamet för Klimatneutrala Borlänge 2030 identifierat. Eleverna fick sedan under ett par timmar jobba med egna lösningar som de tog fram genom en innovationsprocess som leddes av Josef och Sarah från 2047 Science Center. I slutet av passen fick eleverna presentera arbetet för experter inom området som sedan gav dem respons och feedback.

Under de olika passen har deltagande klasser presenterat sina arbeten för bland andra forskare och utredare vid myndigheterna Trafikanalys och VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och Linköpings universitet samt lokala aktörer som AB Borlänge Energi, Borlänge kommun och MaserFrakt.

Syftet med dessa övningar är att göra ungdomarna medvetna om våra samhällsutmaningar samt göra dem delaktiga i arbetet med Klimatneutrala Borlänge 2030. Ett urval av elevernas lösningar kommer att presenteras för projektets innovationsteam och bli ett inspel i det fortsatta arbetet med Klimatneutrala Borlänge.

Minimeringsmästarna

Minimeringsmästarna är en nationell tävling för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. I ett års tid får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Borlänge var en av de dalakommuner som medverkade under 2022.

Hushållen utbildades och utmanades inom områdena matsvinn, farligt avfall, delande, textil och hållbar konsumtion. I Dalarna var 8 kommuner med i tävlingen och tillsammans minskade de sitt avfall med 22 procent. I Borlänge deltog 5 hushåll som totalt minskade sina avfallsmängder med 30 procent och nationellt resulterade tävlingen i en avfallsminskning med hela 45 procent.

Läs mer om Minimeringsmästarna via länkarna nedan

Åtta personer står bredvid varandra och tittar in i kameran, personerna har deltagit i minimeringsmästarna

Ökad sortering med underjordsbehållare

Bättre boendemiljö, tryggare avfallshantering, kostnadseffektivt och minskad arbetsbelastning. Fördelarna är många med de nya avfallsbehållarna på Tjärna Ängar.
Som en del i sin miljöstrategi har Tunabyggen bytt ut nästan alla sopsorteringskärl i området Tjärna Ängar. Istället för närmare 200 soptunnor i miljöhus finns det nu fyra stationer med stora underjordiska behållare. De boende behöver inte längre gå in i mörka utrymmen för att slänga sina sopor, det sker numer lättillgängligt utomhus.

– Hyresgästerna tycker att de nya behållarna är bra och de känner sig mer trygga nu. Det är också bra att det är förtydligat med bilder, det är lättare att göra rätt säger Abdirahman Kahiye, miljövärd på Tunabyggen.

Ökad sortering med underjordsbehållare | Borlänge Energi (borlange-energi.se)