Anna Tunmarker, projektledare för Hela Borlänge cyklar berättar om aktiviteten.
Vad hände i Borlänge under cykelveckan?
– Under veckan var det fullt fokus på cykling i våra kanaler och det fanns ett program med cykelrelaterade aktiviteter av olika slag under hela veckan. Till exempel arrangerades tipsrundor på cykel för stora och små med chans att vinna priser. Fritidsbanken hade extraöppet för att låna ut cykelutrustning och flera företag och organisationer medverkade genom att ha bra erbjudanden på cykelrelaterade tjänster, hålla i prova-på-aktiviteter eller bjuda cyklister på glass.
– Sammantaget olika aktiviteter för att skapa ett sug att ta fram cykeln i vårvädret – som i klassiskt vårmanér pendlade mellan snö och strålande sol under veckan!
Hur såg olika aktörers medverkan ut under veckan?
– Avsändare till aktiviteten är Klimatneutrala Borlänge 2030 och alla aktörer som tecknat lokalt klimatkontrakt uppmuntrades särskilt att haka på. Det kunde man göra på olika sätt. Ett sätt att hänga på var att bidra med cykelrelaterade aktiviteter till veckans program. Borlänge cykelklubb öppnade upp för prova-på-träningar, Sahlins Struts hade bakluckeloppis på lördagen och tog fram ett särskilt erbjudande i restaurangen för alla som kom dit på cykel och Tunabyggen hade en cykelaktivitet för barn på deras populära Miljödag som arrangerades i ett av deras bostadsområden. I samband med barnens tipsrunda på cykel erbjöd XXL gratis besiktning av cykeln och hos IKEA fick man en glass när man besvarat sista frågan. Fritidsbankens medverkan under veckan innebar, utöver möjligheten att låna en cykel där, att fler fick kännedom om deras viktiga verksamhet.
– Ett annat sätt att bidra var genom att hjälpa till att i sina interna och externa kanaler sprida information om Hela Borlänge cyklar, detta kunde man enkelt göra genom ett kommunikationskit med tydliga instruktioner som alla fick. Alla uppmuntrades även att uppmuntra sina medarbetare att välja cykeln, och det gjordes exempelvis genom tävlingar där medarbetare som cyklade mest under veckan fick pris men också genom att jobba med att höja kunskapen om exempelvis hälsofördelarna med att cykla!
– I Borlänge kommun delade medarbetare som cyklade till jobbet med sig av bilder och härliga rapporter från sina cykelturer på ett instagram-konto, för att visa vägen för andra och bidra till inspiration.
– Tillsammans var vi många aktörer, medarbetare och invånare som bidrog till att sätta cykel på agendan i Borlänge under veckan!
Hur kan aktiviteten utvecklas?
– I stora drag blev det, trots att vi hade vädret emot oss, en lyckad vecka och den viktigaste behållningen var att vi nådde ut brett med budskapen och fick bra spridning på kampanjen. Cykling var helt klart veckans snackis. Det var många som nåddes av kommunikationen på olika sätt. Annonsering i sociala medier gav ett bra utfall för en liten budget och kommentarsfälten fylldes med övervägande positiva tillrop. Genom att involvera fler aktörer skulle vi med små medel kunna nå ut än bredare.
– En viktig behållning är att vi tagit fram ett grundupplägg för veckan som kan återanvändas och utvecklas till kommande år. Genom att göra insatsen till årligt återkommande skapas kontinuitet och möjlighet att varje år putsa på detaljer och involvera fler som kan bidra till ett bättre genomslag.
Några tips till andra kommuner?
– En utmaning vi hade var att all grusupptagning inte hann bli klar till Hela Borlänge cyklar, och det var något som vi förutspådde skulle leda till kritiska röster. Det inträffade också, men det var ett fåtal röster i ett kommentarsflöde i sociala medier som i övrigt var överväldigande och överraskande positivt till aktiviteten. Den annars många gånger tysta majoritet som är positivt inställd gjorde sig hörd i kommentarsflödet, vilket tydligt indikerar att aktiviteten uppskattades! Reaktionerna ligger helt i linje med en enkät som vi genomfört där 940 Borlängebor svarat på frågor om hållbart resande. Svaren visade att det finns en stor vilja att göra förflyttningar mot mer hållbart resande. Närmare 8 av 10 kan tänka sig att välja bort bilen vissa resor och istället gå, cykla eller åka kollektivt. Att det är bra för hälsan uppges vara den allra viktigaste motivatorn.
– Så ett tips är att våga uppmuntra till cykling även om inte förhållandena är som bäst. För oss var det viktigt att genomföra aktiviteten i samband med att våren kommer, och då ingår osäkerhet kring väder och grus eftersom veckan behöver spikas flera månader i förväg. Vi övervägde att vänta med aktiviteten till juni men landade i att vi behöver våga uppmuntra till cykling fler månader om året än sommarmånaderna. Ska vi klara omställningen så behöver vi kunna cykla både regniga och blåsiga dagar och dagar då underlaget inte är optimalt.
– Ett annat tips är att jobba med att få chefer att förstå sin viktiga roll som kulturbärare i organisationen genom att vara ambassadörer och visa vägen för medarbetarna!