Glo och sno

Här lyfter vi lokala insatser som insatser som kan inspirera andra aktörer till att göra liknande för att accelerera den lokala omställningsresan och bidra till ett klimatneutralt Borlänge 2030 – med ett gott liv för alla inom planetens gränser.

Borlängeborna vill ge utrymme till annat än bilar i centrum

Borlängeborna vill ge utrymme till annat än bilar i centrum

Borlänge kommun har tagit fram en modell för hur en stad som Borlänge kan ställa om till klimatneutralt resande, i en socialt hållbar stad. Ambitionen med modellen är att öka kunskapen inom kommun och kommunkoncern om vad som behöver göras för att de politiskt beslutade hållbarhetsmålen ska kunna nås.

Rulla – en delad mobilitetslösning för ett klimatsmart Borlänge

Rulla – en delad mobilitetslösning för ett klimatsmart Borlänge

2023 föddes idén om att introducera en bildelningstjänst vid Dalarna Science Park, något som kunde främja hållbara tjänsteresor för företag i Dalarna Science park, men även privatpersoner i närområdet. Med Rolf Ericson Bil som initiativtagare och Fastighets AB Hushagen som möjliggörare lanserades Rulla på Dalarna Science Park i februari 2024. Projektet har på kort tid skapat betydande klimatvinster och samverkan mellan aktörer.

Hela Borlänge cyklar –  årligt återkommande aktivitet med gemensamt ägarskap

Hela Borlänge cyklar – årligt återkommande aktivitet med gemensamt ägarskap

Borlänge kommun hälsade tillsammans med Klimatneutrala Borlänge i maj 2024 våren välkommen genom att arrangera första Hela Borlänge cyklar som ska bli en årligt återkommande cykelvecka. Under veckan satsar kommunen och en rad företag som tecknat lokalt klimatkontrakt med Borlänge på att lyfta fram cykling och alla dess fördelar för både hälsan och plånboken. Olika cykelaktiviteter arrangeras för att inspirera Borlängeborna att utforska Borlänge på två hjul.

Unikt samarbete för att underlätta samåkning till jobbet

Unikt samarbete för att underlätta samåkning till jobbet

Transporter står för den största delen av Borlänges koldioxidutsläpp. Hela 35 procent av utsläppen kommer från transporter. Personbilar bidrar mest inom denna kategori. Att minska antalet ensamåkande pendlare till och från arbetet kan göra stor skillnad för klimatet. För att bidra till detta mål samarbetade fyra stora arbetsgivare i Borlänge inom Klimatneutrala Borlänge 2030. Medverkande aktörer testade om en teknisk lösning kunde förändra vanor och främja klimatsmart pendling.

Framgångsrikt återbruk i stor skala

Framgångsrikt återbruk i stor skala

Efter utmanande år med höga energipriser, lågkonjunktur och negativa resultat, såddes 2023 ett frö om att skapa förutsättningar för att jobba storskaligt med återbruk. Det var tydligt att återbruk var vägen framåt och tillsammans med mer påtagliga hållbarhetsutmaningar kom idén om att satsa på återbruk i rätt tid, och projektet Återbruket i Borlänge drog igång. 

Restavfallet ska minska med 42 procent till 2027

Restavfallet ska minska med 42 procent till 2027

I Tunabyggens klimatberäkningar är fjärrvärmeanvändning (avfallsförbränning) baserat på hyresgästernas avfall en tung post. Därför riktades fokus på att minska restavfallet, med målsättningen att minska med 17,5 procent under perioden 2021-2026.

Låt mig gå vidare – 25 % av insamlade digitala enheter gick att återanvända

Låt mig gå vidare – 25 % av insamlade digitala enheter gick att återanvända

Låt mig gå vidare är en kampanj där alla som bor och arbetar i Borlänge uppmuntrades att lämna in avlagda mobiltelefoner, surfplattor och datorer för återbruk och återvinning. Bakgrunden är att dagens konsumtion av digitala enheter är ohållbar för framtiden och att elektronikavfall är det avfall som växer mest i världen. Dessutom har hälften av alla svenskar sina avlagda enheter kvar hemma i byrålådan, där de inte har något värde. 

Innovativ modell för byggande i trä tas fram i Borlänge

Innovativ modell för byggande i trä tas fram i Borlänge

Ett nytt forskningsprojekt, "Levande skog, levande samhälle" har initierats för att tackla utmaningar kopplat till skogens biologiska mångfald och resiliens. Målet är att integrera hållbart skogsbruk med innovativt byggande i trä genom en modell som omfattar hela processen från skog till färdig byggnad i en lokal systemkedja.