25 % av insamlade digitala enheter gick att återanvända

Genom samverkan med en rad aktörer möjliggjordes insamling på flera platser och att kampanjen fick större spridning.

– Anna Torsgården, projektledare

Låt mig gå vidare är en kampanj där alla som bor och arbetar i Borlänge uppmuntrades att lämna in avlagda mobiltelefoner, surfplattor och datorer för återbruk och återvinning. Bakgrunden är att dagens konsumtion av digitala enheter är ohållbar för framtiden och att elektronikavfall är det avfall som växer mest i världen. Dessutom har hälften av alla svenskar sina avlagda enheter kvar hemma i byrålådan, där de inte har något värde. 

Insamling av digitala enheter möjliggör att de kan få nytt liv hos någon annan eller blir till något helt annat genom återvinning. Att cirkulera och återbruka elektronikutrustning är ett effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser, reducera föroreningarna i jord, luft och vatten och samtidigt spara på jordens ändliga resurser. Den absolut största klimatbesparingen kommer genom att tillverkningen av nya produkter undviks. 

Bakom Låt mig gå stod Borlänge kommun, Borlänge Energi,  Tunabyggen, Dalarna Science Park, Atea och Rolf Ericson Bil – som alla är en del av Klimatneutrala Borlänge 2030.

Klimatbesparing 36 670 kg Co2

801 insamlade mobiler

25 % av materialet gick att återanvända

Att tänka på

  1. Datum: Bestäm lämpligt datum för kampanjen.
  2. Samverkan: Kroka arm med lämpliga aktörer för att få större spridning.
  3. Målgrupp: Ska allmänheten kunna lämna in eller riktar vi oss endast till våra medarbetare?
  4. Kommunikation: Tydlig och enkel information om vad som kan lämnas in och inte, samt spridning i sociala medier och tidningar.
  5. Rapportering och uppföljning: Kom ihåg att kommunicera resultatet så att alla som varit delaktiga vet vad de bidrog till.

Nytt liv till gammal IT-utrustning

Varje år slängs 50 miljoner ton IT-skrot, det är den absolut snabbast växande avfallsgruppen. Tillverkning av IT-utrustning har en stor klimatpåverkan och det finns stora klimatvinster med att samla in förbrukad IT-utrustning då den har ett värde! Värdet kan bestå i komponenter, eller i vissa fall att hela enheten kan då återanvändas.

Anna Torsgården, som projektlett kampanjen berättar om den och tipsar om vad som är viktigt att tänka på om man vill dra igång en insamling. 

Låt mig gå vidare, hur gick kampanjen till?
I kampanjen som spreds i en rad kanaler av medverkande aktörer uppmuntrades personer som bor och arbetar i Borlänge att samla ihop avlagda digitala enheter och lämna in dem i något av insamlingsskåpen som fanns uppställda på olika platser i Borlänge. Fyra aktörer samlade in från allmänheten på åtta olika adresser under tre dagar och Borlänge Energis återvinningscentral höll insamlingen öppen under två veckor. När insamlingen var klar tog Atea hand om alla enheter och återbrukade de som kunde få nytt liv någon annanstans, resten gick till återvinning. Klimatbesparingen redovisades i en klimatrapport. 

Hur kom kampanjen till?
Inom ramen för Klimatneutrala Borlänge 2030 har ett innovationsteam bildats bestående av 13 organisationer och företag som träffats regelbundet och testat olika metoder och verktyg för innovation. Det har skapat ett nytt sätt att samarbeta över organisationsgränser som skapat initiativ och handlingskraft, och som gjort involverade organisationer benägna att söka nya samarbeten. Klimatneutrala Borlänge 2030 har även etablerat lokala klimatkontrakt som företag kan signera, med syfte att underlätta och möjliggöra den lokala klimatomställningen. Atea är ett av företagen som signerat klimatkontraktet och under en aktivitet arrangerad av Klimatneutrala Borlänge väcktes idén om att göra en insamling av elektronik i samarbete med Atea. 

Vilka är medaktörer?
För att undersöka intresse att medverka i en insamling började vi med att undersöka intresse och möjligheter att delta bland aktörerna i innovationsteamet. Man erbjöds att delta genom att ta emot utrustning från anställda eller genom att ha ett insamlingsskåp i sina lokaler där man tar emot utrustning från allmänheten. Ungefär hälften visade intresse att vara med, de som inte var intresserade hade egna rutiner för att samla in IT-utrustning och samarbetade med andra aktörer kring detta. I nästa steg skickade vi ut en intresseanmälan till de företag som signerat klimatkontrakt med oss, och det landade i följande medaktörer:

  • Borlänge kommun (18 av 20 skolor) 
  • Borlänge Energi (allmänhet) 
  • Dalarna Science Park och Hushagen (allmänhet) 
  • Tunabyggen (fyra insamlingsplatser mot hyresgäster och allmänhet) 
  • Rolf Ericson Bil (allmänhet, kunder och personal) 
  • Fiskarhedenvillan (endast egen personal) 
  • INTEC (endast egen personal) 

Förutom att bidra med insamlingsplatser bidrog medaktörerna till att kampanjen fick god spridning. Ett kommunikations-kit skickades ut till alla ingående parter, som själva ansvarade för att kommunicera kampanjen i sina respektive kanaler med det gemensamma materialet som utgångspunkt. 

Vilka icke mätbara effekter kan kampanjen ha bidragit till?
Oss veterligen är det första gången som en sådan här kampanj görs på det här sättet. Atea har i flera kommuner arbetat för att kommuner ska kraftsamla och samla in begagnad elektronik internt. I och med den här kampanjen har vi lyckats att samla aktörer från näringslivet och det offentliga, som uppmanar både den egna personalen och allmänheten att lämna in sina mobiler, surfplattor och datorer. En effekt som inte går att mäta är att vi genom kampanjen låt mig gå vidare uppmärksammat allmänheten på att deras gamla digitala enheter kan komma till nytta hos någon annan – kampanjen kan ha uppmuntrat Borlängebon att kolla igenom sina lådor och ge saker vidare även prylarna inte hamnade i något av våra skåp under kampanjen.

Vilka hinder har ni stött på? Hur har ni kommit över dem?
IT-utrustning räknas som kommunalt avfall och i Borlänge har det kommunala energibolaget Borlänge Energi ensamrätt på det. För att Atea skulle få samla in och transportera allmänhetens IT-avfall behövdes en auktorisation från Borlänge Energi. Det är viktigt att undersöka hur den lokala kontexten ser ut innan man drar igång ett sådant här arbete.

Läs mer:

Klimatneutrala Borlänge – Låt mig gå vidare – Klimatneutrala Borlänge (klimatneutralaborlange2030.se)

Ge din gamla mobiltelefon nytt liv – Borlänge (borlange.se)

https://www.atea.se/hallbar-it/goitloop/

Goitloop – Återanvändning och återvinning (youtube.com)